Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

söndag 29 augusti 2010


FEST!!

Nåja, en ganska spontan sammankomnst blev till en trevlig kväll med fördrink, Östgötska kräftor, Västerbottenpaj, Pastasallad och en fantastisk god svartvinbärspaj till efterrätt. 

Kir i glaset: 1/5 Creme de cassis och 4/5 mousserande vitt vin och 1-2 isbitar.

Mums!

Västerbottenpaj
Pajskal:
100 g smör
150 g vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
1 ägg
1 äggula
2 dl grädde
vitpeppar
300 g riven västerbottenost

Förgrädda pajskal i 200°. Vispa ihop äggstanning. 
Lägg osten i det förgräddade pajskalet och fyll sen på med äggstanningen. 
Grädda i 150° 30-40 minuter.


Magdas svartvinbärspaj.

måndag 23 augusti 2010


Kaprifol-torn

Under hela sommaren har jag velat göra ett kaprifol-torn och dagen innan semestern på landet tog slut hade jag lite tid över för detta. I ladugården har vi så många störar så vi skulle kunna spela trädgårds-plockepinn med dom.  Gamla störar, som bara legat där och samlat damm, vilken skatt! Undrar vad vi ska göra med resten... 


onsdag 18 augusti 2010



Ny dörr till ladugården!

En liten del på den stora ladugården har fått nya brädor och ny dörr. Den var inte så svår att göra när vi hade den gamla modellen att jämföra med. Foto-J var extra glad över att få använda sin nya sticksåg också!

Den gamla dörren bredvid den nya dörren.

Det gamla låset passade till slut väldigt bra på den nya dörren, tack vare foto-J´s precision. 



Målat med slamfärg och ny plåt ovanför dörren.

söndag 15 augusti 2010


Ny tröja till lilla-S


Nu har jag sytt en till tröja till lilla-S, jag hoppas den passar i storleken. Den vita tröjan är sydd i samma storlek som den gröna. Kortet på den gröna är nog från i maj och jag hoppas lilla-S har vuxit lite sen dess. Annars har hon ju något att växa i... Den kommer på posten till huset vid sjön Lusten.

lördag 14 augusti 2010


Skördetid.

Vilken tur att jag har en så bra etikettmakare hemma. 
Foto-J har gjort etiketterna på dessa burkar med marmelad, sylt, likör och gelé. Visst är det härligt med skördetid! 



söndag 8 augusti 2010


Jag har tappat känslan för ägg!!!

Det började egentligen för snart sex år sedan. Jag var en hejare på att vispa ihop en riktigt god krämig aioli. Men den kvällen jag skulle bjuda min nyfunne foto-J på aioli misslyckades jag rejält, gjorde till och med två försök. Sen dess har jag försökt en gång till men det gick lika illa då. Förra veckan hade mor slängt ihop en jättegod kikärtsgryta som hon serverade aioli till. Hon tyckte inte att det var så märkvärdigt med aiolin och jag mindes tillbaka på tiden då jag kände likadant. 
För två veckor sedan försökte jag mig på att baka marängbottnar. Jag har väl aldrig varit någon storätare av just maräng men på grund av äggviteöverskottet bakade jag dessa bottnar. Jag följde receptet i Sju sorters kakor men lät marängerna stå inne betydligt längre i ugnen än vad receptet sa. Tyvärr blev bottnarna väldigt sega ändå! 
Idag har jag gjort Margas vinbärskaka. Den består av en sockerkaksbotten och en mjuk maräng med hela röda vinbär i, väldigt god. Sockerkaksbotten gick bra att grädda men när jag skulle vispa ihop äggvitan och sockret blev smeten platt och helt oformlig. Jag tror att det antingen berodde på att jag råkade tappa en gnutta äggula i vitan, att jonerna i luften var för många i och med att det var åskväder eller att jag inte la tillräckligt med kärlek i vispningen för att jag rensade vinbär med den andra handen. 

Denna vinbärskaka bakade Marga enligt detta recept:

Botten
4 äggulor
2 dl socker
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 msk kokande vatten
50 gr smält smör

Vispa ägg och socker.
Rör i mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver.
Häll i mjölk, vatten och smör.
Grädda i långpanna i 200° mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Marängsmet
4 äggvitor
3 dl socker (knappt)
1 msk vaniljsocker
4 dl röda vinbär

Vispa äggvitorna hårt (så de sitter fast när du vänder upp och ner på bunken) och blanda i socker och vaniljsocker. 
Vispa hårt så att sockret löser sig och blanda sedan i bären med en slickepott. 
Bred smeten över den halvgräddade kakan och grädda ytterligare i 5 minuter. Höj eventuellt till 250°.


lördag 7 augusti 2010


Sommarens kakor och tårtor!

Under semestern finns det ännu mer tid till att baka, härligt! Här visar jag några av alla bakverk från den senare delen av min sommar. Efter en veckas vandring i Jämtland med knäckebröd var det dags för riktiga bakverk när vi hälsade på i Värmland. Jag, Marga och hon från huset bredvid Lusten besökte Höje norr om Munkfors. Där finns det ett stenugnsbageri och en butik som säljer ekologiska och närodlade produkter. En riktig oas!
När jag och foto-J senare kom till östra Närke och min släktgård borde vi ha åkt till  Englas Skafferi. Detta ställe som jag besökte för över femton år sedan har mamma pratat sig varm om. Hon har berättat att dom har många kurser, ett mysigt café och att det händer så mycket där nu. Nästa sommar, eller kanske redan i höst, ska jag försöka anmäla mig till en kurs där. 

Marga med sin petit-choux-krans. Petit-choux-receptet är hämtat ur Sju sorters kakor och sen är den fylld med grädde och färska jordgubbar.
Efter att ha gjort glass blev det många äggvitor över. Därför var jag bara tvungen att göra tre marängbottnar. Tyvärr är jag inte så bra på det, än, så vi fick klippa isär tårtbitarna på denna röda vinbärs-tårta.
Denna tårtbotten blev något bättre så den kunde vi skära upp. Förutom grädde är den dekorerad med vildhallon, smultron och blåbär. Allt som jag och hon vid sjön Lusten hann plocka innan jag sträckte mig framför en stor svart orm, mitt bland alla hallonen!

I Närke kom familjen Maj-Lund med hundar på besök. Då blev det så klart stort kaffekalas. Jag hade fått förvarning om att de nog inte kunde ta med sig kanelbullar. Jag hann svänga ihop några plåtar med bullar men även denna Mårbacka-kaka. Den är bakad på Skrädmjöl och köper du ett paket med Skrädmjöl så hittar du receptet där på. Den serveras med vispad grädde och lingon till. 


Eget tunnbröd

Efter stadsmissionsveckan blev jag inspirerad till att baka hårt tunnbröd. Jag gjorde en sats på surdeg och det blev nog en 170 cm hög stapel med tunnbröd. Dom blev lite för tjocka för min smak men sambon tycker om dom, som tur är. Jag har slagit in en del av bröden i presentpapper och gett bort dom, annars hade jag inte fått baka några fler förrän efter jul.