Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

söndag 28 november 2010


Hur kunde jag glömma sockret?

Det var lördag morgon. Jag var pigg och alert. Sambon skulle laga frukosten och jag skulle sätta degen. Jag hade bestämt mig för att Bonniers recept var det jag skulle följa även i år. Jag kände mig lite fånig då jag läste receptet så noga. Bullarna gräddades, vi gick på stan, åt smörgås på fik för att senare på eftermiddagen komma hem och smaka på de nybakade bullarna. Succén uteblev, bullarna smakade saffran och salt och var dessutom torra. Hur kunde detta hända? Sockerfria bullar kastades i soppåsen.

Det var söndag morgon. Kvällen innan hade jag satt en deg ur pain de Martins nya bok, Enklare bröd. Väldigt enkel deg, bara blanda och låt stå. När den har stått är det bara att hälla ut, skära till, jäsa en stund och grädda. Pinfärska bröd till frukost!

Efter en så bra start på dagen var det självklart att jag skulle göra ett nytt försök med saffransdegen. Degen, jäsningen och gräddningen gick mycket bra och vi har nu på kvällen kunnat avnjuta saffransbullar med julte.

söndag 21 november 2010


Helg i Ljungskile!

Vi har haft en trevlig och lugn helg i Ljungskile. Mycket god mat fick vi, jag har stickat en hel del och dessutom var vi på vernissage på Bohusläns museum. Är du i närheten av Uddevalla kan jag verkligen rekommendera ett besök på museet om du är intresserad av handarbete av olika slag.

Den vita tomteluvan stickade jag till min fiolsnäcka, den blir nog jättefin på alla julkonserter som stundar.


På strumpstickor stl.3 la jag upp 36 maskor av detta ullgarn som jag inte vet var det kommer ifrån.
Efter 3 cm slätstickning minskade jag en maska på varje sida genom att sticka två maskor tillsammans.
Sen stickade jag tre varv slätstickning och efter det ett minskningsvarv igen.
Jag fortsatte så till det bara fanns 4 maskor kvar på stickan.
Då stickade jag slätstickning fram och tillbaka med två stickor tills snodden blev så lång att jag kunde göra en liten knut.
Med hjälp från Iiiii kunde jag sen brodera Jul med kedjestygn i fin linnetråd


Innan vi åkte hem fick vi en jättegod och citronig kycklinggryta. Jag tror receptet är så här:

Ufos kycklinggryta på ett ungefär:
Kycklingfilé skuret i bitar
Saft och rivet skal av en citron
Grädd-mjölk
Persilja
Kycklingfond
Schalottenlök
Salt och peppar

Serveras till färsk pasta

onsdag 17 november 2010


Inte till mig och inte någon julklapp!

Nu är benvärmarna klara till hemligt projekt. Dom passar inte alls på mig, inte mina färger, men jag tror dom kan passa i sitt rätta sammanhang... Jag har lagt upp 52 maskor på strumpstickor nr.4 och jag har stickat med två trådar ulligt Plassard-garn och en tråd av ett acrylgarn. Resårstickning hela vägen, två räta och två aviga. Det var ju väldigt enkelt så jag blev lite sugen på att att sticka ett par till mig själv, i en annan färg.


tisdag 16 november 2010


Tröjorna passar!

Lilla-S har vuxit till sig och nu passa mina tröjor, en vit tunn bomullströja och en stickad vit tröja med röda langettstygn.