Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

måndag 13 september 2010



De senaste helgerna...

För två veckor sedan var vi på landet och skördade, morötter, rödbetor och palsternackor. Foto-J plockade äpplen högst upp i trädet och klippte kryddor som frystes in. Mor bjöd på rödbetspizza och vi åt äppelpaj med hemlagad vaniljsås till. Tyvärr har vi ingen matkällare så det gäller att snabbt äta upp alla grönsaker. Vi har bland annat lagat morotssoppa.

För en vecka sedan var de från huset vid sjön Lusten på besök. De hade med sig en stor kartong med färska trattkantareller från Marga med sambo och en stor glasburk med torkade trattisar som de plockat själva. Vilka fantastiska skogar det finns i Värmland!

På kvällen blev det varma smörgåsar med trattkantareller.

Denna helgen har vi varit på Stockholms söder, jag, foto-J och mor. Vad många mysiga kaféer och affärer det finns där. Vi besökte bland annat Saltå Kvarns butik och matbutiken Cajsa Warg. Veckan som kommer har jag som mål att ha matlåda varje dag. Det börjar bra med lammfärsbiffar som vi lagade i kväll.

Lammfärsbiffar med bandpasta och tomatsås (4 port)

7 skållade tomater
basilika, salt och svartpeppar

Koka ihop och mixa med stavmixer.

500 g lammfärs
1 ägg
3 msk finhackade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk timjan
salt och peppar
till stekning: smör och rapsolja

Blanda alla ingredienser till en jämn smet och forma till järpar. Stek dom i smör och rapsolja.
Koka under tiden bandpasta.

FIKA!

I somras svalkade vi oss med youghurtglass med svarta vinbär i. Otroligt gott!

Förra helgen bakade jag kokostoppar. Väldigt enkelt!
Kokostoppar, ca 35 st.
2 ägg
2 dl råsocker
200 g. kokosflingor
Vispa ägg och socker och blanda i kokos. Klicka ut i knäckformar. Grädda i 175° ca 12 min.

Foto-J snabbrostar kaffebönor till söndagsfikat. Det blir väldigt rökigt i lägenheten...

Kokostoppar och vinbärskaka, mums!