Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

torsdag 15 april 2010

Naturstickning!

Under påsken hittade Marga och jag ett hörn med lä där vi kunde sticka en stund. Marga stickar på en tröja till sambon och jag stickar på min sjal. Den är stickad i alpaca med stickor nr.6 och mosstickning. Jag började med tre maskor och ökade 1 maska i varje sida på varje varv.

Såhär fin blev den i det nyklippta äppelträdet på landet
:

Tröja till lilla-S i återvunnet tyg!

Åh, vad kul det var att sy igen. Det var väldigt länge sedan och jag har aldrig sytt någon tröja i jersey. När jag väl förstod inställningarna på symaskinen gick allt väldigt lätt. Nu blir det spännande att höra hur tröjan passar. Jag fick beställning på storlek 68 men denna tröja verkar väldigt stor. 
Jag får inte virka fler mössor så jag kanske ska sy några fler tröjor istället... Jag har klippt till i vitt tyg och ska försöka sy en tröja som är lite smalare. 

fredag 9 april 2010

Ingen snabb kaka!


Efter en dag i trädgården behövs något gott till kaffet. Receptet till denna kaka hittade jag och mor i Hälsokokboken. Den tog lång tid att göra. 300 g mandel skulle skållas och malas i handkvarn, det finns mest gamla verktyg på vårt lantställe. 4 ägg vispades samman med rårörsocker tills det blev nästan vitt. I mandelmjölet rev jag i skalet från 2 citroner, 1/2 dl olja och lite bakpulver. Till slut blandade jag ihop allt. Jag hällde smeten i en smord form med löstagbar botten och strödde 20 g gojibär på. Kaka gräddades i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Jag kommer ej ihåg hur varm ugnen var och boken är ju kvar hos mor...
Kakan blev väldigt god och vi dukade med finaste duken och porslinet för att ära denna efterlängtade kaka.
Efter kaffe och kaka var vi redo för en dust med äppelträdsgrenarna igen.

onsdag 7 april 2010

Sverige-mössa
Lilla-S "behövde" en lite mer vårlig Sverige-mössa nu när OS-febern är över. Som tur var hade jag ekologisk bomull över och mössan passar nog snart på Lilla-S. Synd bara att inte Sverige är med i årets fotbolls-VM, eller det är nog Lill-S mamma nog bara glad över.
Kärleksknutar
Nu har Trisse från Värmland provat min sjal i restgarn från Plassard. 
Den är virkad med kärleksknutar.

fredag 2 april 2010


Kolamuffins!
Dessa goda kolamuffins svängde Margat ihop idag till fikat. Dom är lite kola-sega i konsistensen. Toppa med vispad grädde och en halv jordgubbe. Mums!

Recept till ca 12 kolamuffinsar:
50 g vit choklad, hackas
50 g smör, smältes

Häll smöret på chokladen och rör till en slät kräm. 

1 dl vetemjöl, blanda i krämen
1 1/2 strösocker, blanda i krämen
1 ägg, blanda i krämen

Klicka ut i muffinsformar.
Grädda i 200° i 10 min. 
Klicka på vispad grädde och toppa med bär.