Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

söndag 31 januari 2010

Härlig dag!
Åh, idag är en sådan härlig dag. Gnistrande solsken i snön och jag är ledig! Jag har virkat färdigt ett par svarta handledsvärmare i alpacca. Dom skickades till mor, hoppas de värmer. För övrigt har jag satt en surdeg idag. Jag provar ett av Saltåkvarns recept. Får se hur det går...

fredag 22 januari 2010

Surdegsbröd!
Nu har jag äntligen provat ett av recepten ur blogg-Martins bok, Surdegsbröd. Jag som är en rutinerad bagerska satte vant en surdeg förra fredagen. Den skulle jäsa över natten och gräddas lördag förmiddag. Lördag kl.10.00 ser degen ut som en platt pannkaka. Katastrof! 
Jag tänkte att degen har säkert jäst när jag kommer tillbaka efter en runda i skidspåret. Men, nej. Jag tog till ett av de enklaste knepen som jag aldrig behöver använda, ställde bunken i det varma skåpet ovanför kylskåpet. Det satte verkligen fart på degen.
På söndag förmiddag var degen bubblande glad och redo för gräddning. Jag vet inte om det beror på den långa och lugna jästiden men surbrödet blev verkligen syrligt.

måndag 18 januari 2010















Vilken god soppa!
Så borde denna bok heta. Varje gång jag eller foto-Jo lagar soppa efter något recept i den här boken så blir det väldigt gott. Det kan ju ha något att göra med vår fingertoppskänsla för spisens knappar också...
Om du behöver en sopp-bok som är liten men innehåller matsoppor, tillbehör, röror och sötsoppor kan jag verkligen rekommendera denna bok. Jag har denna vecka lagat Caroline Hofbergs paprika-soppa.

Receptet är ungefär såhär:
8 gula och röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
tabasco, salt

Sätt ugnen på 250°. Dela och kärna ur paprikorna. Grilla paprikorna högt upp i ugnen till skalet blir svart och blåsigt, ca 15-20 minuter. Lägg dem i en plastpåse, ca 10 minuter, så går det lättare att dra av skalet. Dra av skalet.
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja utan att det tar färg. Lägg i paprikan och låt den fräsa med en stund. Späd med vin och buljong och koka under lock ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och tabasco (eller något annat kryddstarkt du har hemma).

Godaste tillbehöret tycker jag är en tunn skiva surdegsbröd men i boken finns många bra tips på tillbehör. Lycka till!

söndag 17 januari 2010

Knyppling för nybörjare.

Knyppling, det är inte så svårt som det ser ut. Innan jul köpte jag en knyppeldyna, en stor påse med nålar (jag vill hellre kalla dem för spolar) och en stor påse med mönster av en granne, Gu. Några dagar senare ringde Gu och sa:
- På torsdag ska du och jag gå till R för introduktionskurs i knyppling, hon bjuder på fika också.
Efter det har jag tränat på nybörjarmönstret, Stad och Udd. Det har gått ganska bra, förutom att jag gör udd på båda sidorna. Därför blev jag extra glad när Gu kom till bostadsrättsföreningens handarbetskväll i torsdag. Hon rättade mig och nu kan jag säga att det går riktigt bra!
Allt jag behöver nu är några bra tips på vad jag kan använda min spets till. De mer traditionella användningsområdena är duk, näsduk och gardiner men jag vill gärna komma på något nytt. Snälla, hjälp mig!

lördag 16 januari 2010

Sjalen på! 
Äntligen har jag tagit några "användar-bilder" på sjalen och mössan (från förra året). Välklädd mamma på väg till Valborg Aulins födelsedagskalas. Det kan du läsa mer om på hennes blogg, eleonorabytybble. Jag har nu kommit igång med virkningen igen och har dessutom satt en deg. 

torsdag 14 januari 2010

Slött...

Inget stickat, lite virkat och en sats grahamsbullar, modell enkel, har det blivit efter jul. Jag fick flera bra och inspirerande böcker i julklapp. Libris nya bok Kärlek, nål och tråd, Herthas 150-årsjubiléum, 200 pelargoner, Sticka sockor och Martin Johanssons Surdegsbröd. Så nu måste jag läsa och bli inspirerad.  
Därför får du hålla till godo med en gammal bild. Dessa två sjalar stickade jag förra vintern. Den röda till mig och den vita till mor. Väldigt enkel med slätstickning i Plassards garn Flore.

tisdag 5 januari 2010

Mammas sjal!
För några veckor sedan var Elsa-B i Linkan på besök. Ja, det var sambon och den mysiga hunden också men det var Elsa-B som visade mig hur jag kunde sticka en sjal i mosstickning. Här ovan ser du resultatet. Jag köpte Drops nya garn, Delight, och tänkte att mamma har ju så många gröna kappor att hon behöver säkert en grön sjal! Det tog bra mycket längre tid än jag trodde men några dagar före jul blev den färdig. Jag började med tre maskor och ökade en i varje sida på varje varv. Två nystan gick det åt till denna sjal som går att vira ett varv runt halsen. Jag avslutade med att sy fast en prisma längst ner så får sjalen lite mer tyngd. 
Snart kommer mamma hem från plötsligt sjukhusbesök och kan använda sin nya sjal, då kan jag ta ett "användar-kort". Nu får hon och alla ni andra hålla till godo med denna bild som foto-J har tagit så spöklikt...