Jag skriver om hemmagjorda ting i form av deg, garn, tyg, mat,  frukt och bär. 

lördag 26 december 2009

fredag 25 december 2009

Julklappar till nyfödd.

Om du kommer ihåg den vinröda tröjan jag stickade tidigare så ser du att jag har stickat en till efter samma mönster men i vitt med röda langett-stygn. Stickad mössa i Merino extra fine från Drops. Därifrån är även mönstret, nr.18-1. Och så sockorna...  

tisdag 22 december 2009

Tunika i bomull-viscose och alpaca.

Denna tunika började jag med för två år sedan och efter många upprepningar och omstarter är den äntligen färdig. Jag är väldigt nöjd med den!
Mönstret är från Drops katalog 2001 nr.99-4. Tunikan ser väldigt somrig ut på bilden i Katalogen men den går utmärkt att ha vintertid. Överdelen är virkad med luftmaskbågar och underdelen virkas med Mussel-mönster. 

Som tur var hittade L på Garnverket ett osålt nystan alpaca när allt mitt garn var slut näst sista varvet. Vilken räddande ängel som dessutom alltid inspirerar till nya projekt!

söndag 20 december 2009


Äntligen!!!

Torsdagen mellan tredje och fjärde advent fick vi äntligen det efterlängtade telefonsamtalet. Nu får jag tömma förråden på hemmagjorda saker, sydda och stickade. Till Värmland ska vi och lämna över denna mössa sydd av begagnad tröja. Sockorna är av samma mönster som de förra, fast lite rockigare i svart och grått. När jag ville brodera in Queen tyckte dock sambon att det blev för mycket. 


Snart får du se sockorna på ...

lördag 12 december 2009


Nu har vi julpysslat större delen av dagen. Mamma, som är på besök denna helg, har påbörjat årets julduk, vi har bakat lussekatter, sambon har malt julkaffet och så har vi avslutat med en stor fruktsallad. 

Det finns ju många olika recept på saffransbröd och jag tror jag provar olika varje år. I år valde jag det ur Bonniers stora kokbok och det blev väldigt lyckat. Förra året provade jag receptet ur Sju sorters kakor, som är en av mina favoritböcker, men det receptet tyckte jag var väldigt konstigt. 

Det är i alla fall väldigt roligt att få göra degen själv. När jag var liten fick jag baka lussekatter med mormor Bagerskan och då spelade det ingen roll hur tidigt jag var hos henne på morgonen. Hon hade alltid hunnit sätta degen och den hade jäst färdigt till jag kom dit! Morgonstund är inte guld i min mun men däremot är dessa lussekatter det!